HELENAN MÄMMI 2018 – VIENOSTI APPELSIININEN

on

Meinasi pääsiäinen päästä livahtamaan ohi ilman, että kerkesin mämmiä tekemään. On ollut sen verran kiireistä aikaa nämä viime viikot. Onneksi kuitenkin aloin hommaan, sillä tämä mämmi on niin hyvää. Ruokarajoitteisena eläminen ei ole yhtään hassumpaa, kun maailma on täynnä raaka-aineita, joilla voi korvata monta perinteistä reseptiä. Vai mitä olet mieltä?

Kaupan altaissa on näkynyt muutaman vuoden ajan eri makumämmejä ja päätinkin ihan extempore siinä tekovaiheessa, että tänä vuonna laitankin mämmiin täysappelsiinimehua.

appelsiinimämmi

Se kannatti, sillä appelsiinin maku tuli mämmistä vienosti läpi ja tykästyin siihen heti. Nyt olenkin päättänyt, että jos vain ehdin ja jaksan, niin tästä eteenpäin olisi kiva kehittää joka vuodelle uusi maku. Sarjaan kuuluu nyt perinteinen luontaisesti gluteeniton mämmi ja tämä luontaisesti gluteeniton appelsiinimämmi.

Toinen seikka oli miettiä voisiko mämmin tehdä jotenkin helpommin ja jättää joitain vaiheita pois ja siihenkin löytyi ratkaisu. Maku oli aivan yhtä hyvä kuin viime vuonna, vaikka oikaisin hieman prosessissa. Huomasin jälleen kerran, että aina kannattaa mennä laatikon ulkopuolelle hetkeksi ja ottaa Triz-innovointimenetelmä käyttöön. Hassua miten yritysmaailmasta oppimani työkalu soveltuu loistavasti ruokarajoitteisen keittiötaitoihin. Pitäisiköhän tästä järjestää kurssi ja yhdistää tämä harrastukseni sekä päätyöni!

Takaisin mämmin tekoon ja nyt paljastan teille vuoden 2018 uutuuteni, luontaisesti gluteenittoman appelsiinimämmin:

HELENAN MÄMMI 2018 – VIENOSTI APPELSIININEN

Respeti: Helena Kemppainen

Näitä raaka-aineita tarvitset:

  • 1 dl pellavasiemenrouhetta (Risetti)
  • 1 dl sokerijuurikaskuitua (Fibrex-Reformi)
  • 5 tuoretta taatelia, poista kivet
  • 100 grammaa pakastemustikoita
  • 3 rkl tummaa siirappia + pinnan valeluun siirappivettä samasta siirapista (Muscovado siirappi/DanSukker)
  • 2 – 3 tl suolaa
  • 5 dl vettä
  •  1.5 dl täysappelsiinin mehua (Tropicana)
  • 2-3 tl sokeroimatonta tummaa kaakaojauhetta (Van Houten)
  • 2 tl Greenin luontaisesti gluteenitonta IPA-olutta, on hyvinvarustelluissa Alkon ja mm. Prismojen valikoimassa. Voit vaihtaa tämän johonkin toiseen gluteenittomaan merkkiin, jos se on sinulle sopiva.
  • 1 rkl durrajauhoja (Risenta)

Tee näin:

  1. Laita pellavansiemenrouhe ja sokerijuurikaskuitu paistinpannulle ja paahda seosta noin 7 minuuttia. Jos pannu alkaa kuumeta liikaa, niin alenna lämpöä, jotta seos kauniisti paahtuu, mutta ei pala. Jos kärähtää, niin aloita alusta. Muuten saat palaneen makuista mämmiä :-). Anna seoksen jäähtyä.
  2. Jauha jäähtynyt pellavansiemenrouhe/sokerijuurikaskuitu seos hienoksi jauhoksi.
  3. Mittaa jauhon sekaan tehosekoittajaan mustikat, taatelit, siirappi, suola, pomeranssinkuori, kaakao, durrajauho ja vesi. Sekoita tasaiseksi massaksi.
  4. Siirrä seos kattilaan ja keitä sitä noin 10 minuuttia. Muista hämmentää sitä koko ajan, jotta ei pala pohjaan.
  5. Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää siihen 1.5 dl appelsiininmehua. Sekoita.
  6. Siirrä seos tehosekoittajaan ja sekoita noin 5 minuuttia aina välillä kaapien tehosekoittajan reunoille räiskyneet taikinat, jotta koko massa sekoittuu hyvin.
  7. Siirrä seos kattilaan ja keitä sitä uudelleen noin 10 minuuttia.
  8. Nämä kaksi keittokertaa ja tehosekoittajassa vaiheet ovat tärkeitä, joten älä jätä niitä pois. Vastaavat perinteisen mämmin tekoprosessia, mutta hieman modernisti nopeuttaen.
  9. Maista seosta ja jos se ei ole sopivasti makea/suolainen niin lisää maun mukaan tummaa siirappia/suolaa.
  10. Lisää taikinaan 2 tl IPA-olutta ja vatkaa hyvin. Jos olet keliaakikko, voit käyttää myös muita gluteenittomia oluita. Tämä Greenin IPA-olut on ollut ainoa, jonka olen Suomesta löytänyt luontaisesti gluteenittomana.
  11. Siirrä seos vuokaan (vuokiin) ja huolehdi, että seoksen korkeus ei ylitä 5 cm. Mikäli seos on liian paksua ei mämmi paistu kunnolla. Käytin viittä pientä 2.5 dl vuokaa.
  12. Sekoita 2 tl tummaa siirappia ja 2 tl vettä hyvin keskenään ja valele seoksen pinta sillä. Näin mämmi ei kuivu liikaa pinnalta.
  13. Paista 120 C uunissa, keskiosassa, noin 2 tuntia.
  14. Ota hetkeksi uunista ja valele pinta jälleen siirappivedellä. Käytä nyt hieman paksumpaa siirappivettä. Paista vielä 1 tunti 120 C uunissa, keskiosassa.
  15. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli ja nauti haluamasi kastikkeen kera. 

Kuvia siitä miten tämän vuoden 2018 appelsiinimämmi syntyi:

Mämmi1Mämmi2

appelsiinimämmi

Mämmi4

Mämmi5

Mämmi6Mämmi7

 

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.