HELENAN JOULUTORTUT, JOULU 2016

on

MIKÄLI ETSIT SITÄ PARASTA LUONTAISESTI GLUTEENITONTA JOULUTORTTURESEPTIÄ JA LEHTITAIKINAA, niin tsekkaa  Helenan Joulutortut 2017 resepti.

Täällä koneella näpyttelee aika uupunut, mutta onnellinen leipuri. Taustalla soi Andrea Bochellin kauneimmat joululaulut ja lasissa on voiton kunniaksi lasi punaviiniä.

torttu-kansik

Neljä erilaista torttutaikinaa ja melkein viikko on kulunut gluteenittomien torttutaikinoiden kehittelyssä. Siitä asti, kun sain Gluteenitonta elämää sivustolta kasan haasteita, en ole halunnut antaa periksi. Kysyin ryhmän jäseniltä minkä reseptin haluaisit gluteenittomana. Kaipasin näitä haasteita ja niitähän alkoi kilistä sivustolle oikein roppakaupalla.

Todella moni haaveili vielä joskus syövänsä croissantteja. Tämähän oli mielenkiintoista ja resepti oli kehitettävä heti, joten tämä croissant resepti syntyi alkuviikosta. Ilokseni sain lukea, että pari päivää reseptin julkaisun jälkeen sitä oli jo kokeiltu ja kehut olivat sydäntä lämmittäviä.

23

No siitä sain lisää potkua jatkaa listani parissa. Lanttupuuro oli mieletön ylläri itselleni ja tyttärelleni. En ollut koskaan kuullut moisesta ja en olisi ikinä uskonut, että se on niin hyvää. Söin sitä kolmena päivänä peräkkäin ja aina se vain maistui. Puuro säilyi jääkaapissa ihan ehtana monta päivää.

turnip5

Kolmas haasteeni oli kupliva pannukakku, josta tuli erittäin hyvän makuista, mutta se ei kuplinut. Joten pannukakkuresepti menee vielä tuotekehityskammiooni, ennen kuin siitä tulee mitään juttua tänne blogiini.

Nyt sitten päästäänkin neljänteen haasteeseen, eli luontaisesti gluteenittomat joulutortut. Olen yrittänyt tehdä niitä monta kertaa ja annoin periksi viime vuonna. Eivät pahus kohonneet. Ihan littanoita olivat ryökäleet. Kokeilin tällä kertaa myös tehdä torttuja ilman psylliumia, mutta tulos on lättänä. Ei voi mitään.

Uskoisin, että aika moni on joutunut tähän saakka tyytymään aika surkeisiin valmistaikinoihin. Mutta ei enää! Jokaisella on oikeus syödä kuohkeita ja maukkaita joulutorttuja.

torttu-7

Tämän ajatuksen voimin etenin päivästä päivään.

Päätin, että testaan niin kauan, että niistä tulee lehteviä ja maukkaita. Taikinoista kolme onnistuivat mielestäni hyvin, mutta yksi oli yli muiden. Kriteerini olivat maku, lehtevyys ja rapeus. Tortun pitää olla sopivan rapsakka, voinen ja maukas. Piti saada kohdilleen suolan, makean ja rasvaisuuden yhdistelmä.

Koska tätä reseptiä odottaa jo moni, niin kuvaan tässä suosikkini. Jätän toiselle ja kolmannelle sijalle tulleet reseptit johonkin toiseen blogiartikkeliini.

Näitä tarvitset leivontaan:

  • 600 g riisijauhoja (käytin Risentaa). Eli noin 1.5 pussillista.
  • 1 1/2 ruokalusikallista tuoretta hiivaa, noin 25 g
  • 6 ruokalusikallista sokeria, VOI KORVATA KOOKOSSOKERILLA
  • 4 dl kermaa. Voit korvata tämän vedellä tai maidolla, mutta maku ei ole niin täyteläinen. Mikäli käytät vettä, laita taikinan joukkoon 100 g kasvisrasvaa ja sinun on helpompi kaulia taikinaa ja saat täyteläisemmän maun. Ensi kerralla aion kokeilla puolet maitoa ja puolet kermaa. Mitä enempi kermaa, niin sitä enempi taikinaan uppoaa jauhoja, koska kerman rasva vaatii sitä. Jos tykkäät rahkataikinasta voit korvata puolet kermasta rahkalla. Tykkäsin itse molemmista, mutta pelkällä kermalla tuli jotenkin perinteisemmän makuiset tortut. Suosittelen sinua kokeilemaan oma suosikkisi. Huomasin myös, että kun taikinassa on kermaa, on se huomattavasti helpompaa käsitellä. Silti pitää olla hellät otteet, mutta kaulinta ja taikinan muotoilu helpottuu huomattavasti. Kerman rasva auttaa asiassa.
  • Kylmää vettä noin 0.5 – 1 dl
  • 250 g voita tai kasvismargariinia
  • 2 teelusikallista suolaa (käytin Himalajan suolaa)
  • 2 rkl psylliumia (käytin Vuohelan herkun). Jos jätät tämän pois, niin tortut eivät kohoa, mutta maku on hyvä. Tärkeä torttujen kohoamisen kannalta.
  • 1 rkl ksantaania (käytin Vuohelan herkun). Tällä saat aikaan rapean kuoren.
  • paistamiseen sopivaa luumuhilloa
  • yhden kananmunan keltuaisen (voi jättää pois ja korvata vaikka aquafaballa
  • tomusokeria koristeluun
  • riisijauhoja kaulintavaiheeseen

Näin teet taikinan:

  1. Lämmitä neste käden lämpöiseksi.
  2. Sekoita puoleen osaan nestettä hiiva. Varmista, että sekoittuu hyvin.
  3. Sekoita tämän jälkeen seokseen psyllium. Varmista, että sekoittuu hyvin.
  4. Sekoita sekaan sokeri.
  5. Laita kulho lämpimään vesihauteeseen kunnes huomaat seoksen hiljaa kuplivan. Prosessin pitäisi alkaa noin 10 minuutin kuluessa. Mikäli et kuplintaa huomaa, niin aloita alusta. Tämä on erittäin tärkeä vaihe, jotta taikina ja tortut kohoavat kauniisti. Huomaat, että psyllium myös sakeuttaa ja sitkostaa jo nesteen tässä vaiheessa.
  6. Ota kulho pois hauteesta ja lisää seokseen suola.
  7. Lisää ksantaani osaan jauhoja ja lisää seokseen.
  8. Lisää seokseen noin 400 g jauhoja ja loppu neste.
  9. Vaivaa taikinaa hyvin. Taikina on sopivaa, kun se on pehmeää, mutta lähtee irti kulhon reunoista.
  10. Laita taikina lepäämään lämpimään vesihauteeseen noin tunniksi. Taikinan tulisi kohota hieman.
  11. Mikäli olet käyttänyt kermaa taikinaan, huomaat, että se kaipaa lisää jauhoja. Vaivaa taikinan joukkoon vielä noin 300 g jauhoja ja 0.5 – 1 dl vettä. Tarkkaile missä kohden taikinassa on jauhoja sopivasti, jotta voit muodostaa pehmeitä, mutta kiinteitä palloja.
  12. Anna taikinan vielä seistä noin 10 minuuttia.
  13. Laita jauhoja leivin alustalle ja jaa taikina 7 osaan.
  14. Kauli taikinasta 7 pyöreätä ympyrää.
  15. Voit latoa ympyrät toistensa päälle, mutta muista laittaa jauhoja väliin, että ne eivät tartu toisiinsa.
  16. Kun kaikki ympyrät on kaulittu laita yksi niistä leivin laudalle ja sivele pinta hyvin pehmitetyllä voilla tai kasvisrasvalla. Jos rasva on liian kovaa, rikkoontuu taikina helposti.
  17. Toista tämä kuusi kertaa ja jätä päällimmäinen kerros voitelematta.
  18. Tasoittele taikinan reunat ja muodosta kaunis ympyrä.
  19. Laita taikina kylmään (pakastin 30 min). Jääkaappi 2 tuntia. Ulkona pakkasessa noin 30 min – 1 tunti.
  20. Nosta taikina hyvin jauhotetulle leivin laudalle ja kauli se hellästi isoksi suorakaiteeksi. Paksuus tulisi olla noin 8 millimetriä.
  21. Jaa taikina neliöihin (katso alla kuva) ja viillä terävällä veitsellä tähtitorttuviillot.
  22. Muotoile tortut ja leikkaa torttujen tähtisakaroista kärjet. Näin ne eivät pala ja tähdistä tulee kauniita.
  23. Asettele pellille.
  24. Pursota keskustaan luumuhillo.
  25. Voitele ensin hyvin maidolla tai jos olet vege niin vaikka vedellä.
  26. Jos voit käyttää kananmunia voitele vielä kananmunankeltuaisella.
  27. Anna levätä noin 10 min.
  28. Paista 210 C uunissa noin 30 minuuttia, tai kunnes kullanruskeita.
  29. Kun tortut ovat jäähtyneet, niin ripottele niiden pinnalle ihan hippusen verran Himalajan suolaa ja koristele tomusokerilla. Näin saat suolaisen, makean ja voin taivaallisen yhdistelmän.

Olen näistä tortuista, kuten myös croissanteistani, niin iloinen. Huomaan, että ei kannata antaa periksi. Kantapään kautta oppii. Julistan koko maailman yhtä hyvin gluteenittomaksi, kuin gluteeniakin sisältäväksi. Jos onnistuu joulutortuissa, niin sitten onnistuu muussakin. No jaa, mämmi ja kotikalja haaste putkahtaa esiin alitajunnasta! Siinä saattaa olla se tosi testi kyseessä.

Alla kuvasarja torttujen tekoprosessista.

6

8

9

10

12

torttu-11

torttu-12

torttu-13

torttu-14

torttu-15

torttu-16

torttu-17

torttu-7

Sitten vielä loppuun muutama fiilistelykuva viikon varrelta ja terveiset kaikille Gluteenitonta elämää Facebook ryhmäläisille. Olette ihania, kun elätte mukana tässä tarinassa. Niin ja mainintaa vielä. Tortut ovat tietenkin parhaimmillaan heti leivonnan jälkeen. Testaan vielä miten näitä voi pakastaa ja uudelleen lämmittää ja kommentoin myöhemmin lisää. Mukavaa Joulunodotusta kaikille blogiani seuraaville!

torttu-8

25

8 Comments Lisää omasi

  1. EternityKaya sanoo:

    Reseptissä on kerma mutta missä vaiheessa se laitetaan? Ja ohjeissä lukee lämmitä maito mutta reseptissä ei lue että kuinka paljon.

    Tykkää

    1. Helena Kemppainen sanoo:

      Kiitos kysymyksestäsi. Reseptissä voi käyttää kermaa tai maitoa tai peräti vettä. Eli voit valita mitä näistä käytät. Jos käytät kermaa, niin lämmitä se 37 C asteeseen. Eli sama kuin ihmisen keho. Näin hiiva lähtee toimimaan hyvin. Jaa maito kahteen osaan ja toiseen osaan laitat psylliumin, sokerin ja hiivan. Toinen osa lisätään taikinaan myöhemmässä vaiheessa samalla kun lisäät jauhot. Toivottavasti tämä auttoi ja voit aina kysyä lisää. Terveisin, Helena

      Tykkää

  2. Hmm sanoo:

    Hyvältä näyttävä resepti. Oletko kokeillut pakastaminen, joko valmiina torttuna tai pelkkänä taikinana?

    Tykkää

    1. Helena sanoo:

      Olen kokeillut pakastaa valmiita torttuja ja onnistui hyvin. Taikinaa en ole kokeillut pakastaa, mutta täytynee jossain vaiheessa tehdä kokeilu.

      Tykkää

  3. Hanna sanoo:

    Mun tortuista ei tullut lehteviä ja aikalailla leipätaikinan tuntuinen taikina tuli. Missähän meni vikaan?

    Tykkää

    1. Helena Kemppainen sanoo:

      Aivan kuten perinteisenkin lehtitaikinan valmistus, on gluteenittoman lehtitaikinan teko välillä haastavaa. Ei kannata antaa periksi, vaan kokeilla uudelleen. Tässä reseptissä lehtevyys tulee siitä, että taikinaa käsitellään todella varoen ja ei kaulita taikinan sisässä olevaan ilmaa pois loppuvaiheessa, kun tehdään suorakaiteen muotoista levyä. Jätitkö tortut 8 mm paksuisiksi? Lisäksi eri raaka-aineet käyttäytyvät hieman eritavalla suhteessa toisiinsa. Mitä kaikkea käytit taikinaan?

      Tykkää

  4. Ville sanoo:

    Hei, missä vaiheessa voi käytetään?

    Tykkää

    1. Helena sanoo:

      Hei, voi käytetään kaulintavaiheessa. Katso reseptin jälkeen tuleva kuvasarja.

      Tykkää

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.