HELENAN JOULUTORTUT 2017

on

Tämä taikina ei syntynyt vahingossa, vaan on pitkän prosessin tulos. Nyt kun se on valmis olen todella huojentunut.

torttukuva ja ruokarajoitteiset maskotti

Miksi?

Koska matkan varrella sain aikaan täydellisen reseptin, kerkesin siitä mainita RuokaRajoitteisissa ja hukkasin reseptin muuttaessamme uuteen kotiimme.

Ei kun keksimään pyörää uudestaan!

Onneksi minulla oli kuvia ja videonpätkiä tekoprosessista sekä eräällä RuokaRajoitteiset ryhmämme jäsenellä kuvakaappaus siitä mitä aineita olin kertonut tähän taikinaan laittaneeni. Minulla oli lisäksi hämärä kuva siitä mitä kaikkea olin taikinaan laittanut , mutta ei tarkkaa tietoa, kuten kuinka paljon mitäkin jauhoja taikinaan tulisi? Olinko käyttänyt kohotusainetta vai en?

Olen ihminen, joka jotain päähänsä saatuaan haluaa kokeilla onnistuuko se. Olin saanut tänä syksynä päähäni, että kehitän lehtitaikinan, joka on parempi kuin vehnäjauhoilla tehty. Minulla oli tämän syksyn yhtenä toisena tavoitteena tehdä kananmunaton voisilmäpulla, joka olisi maukas, pehmyt, kimmoisa ja ilmava.

Pullareseptiä tehdessäni käytin uutta tapaa alustaa taikinan. Olin RuokaRajoitteiset tapaamisessamme tutustunut Suklaatikki.com blogin kirjoittajaan, joka tapaamisessamme teki riisijauhoista keittämällä ja vaivaamalla pastapalleroita. Tärkkelys kiinteytyy vasta kuumentaessa. Sehän ei liukene kylmään nesteeseen. Tämä oli jäänyt hautumaan päähäni ja siksipä keitin taikinaa varten ensin kiisselin, joka sitoisi tärkkelyksen ja antaisi pullataikinaan tukiverkon. Se onnistui!

HELENAN JOULUTORTUT 2017 – Luontaisesti gluteeniton ja vegaani

Resepti: Helena Kemppainen

Luontaisesti gluteenittomat, maidottomat ja vegaanit. Ilman hiivaa!

Raaka-aineet:

 • 2.5 dl vettä, tai maitoa tai rahkaa (tai jotain muuta nestettä)
 • 1 tl suolaa
 • 1 dl sokeria
 • 250 g + 80 g maidotonta margariinia tai voita
 • 2 dl + 3 rkl tapiokatärkkelystä
 • 2 dl riisijauhoja
 • 2 dl täysjyväriisijauhoja
 • 0.5 dl makeita riisijauhoja
 • 1 dl durrajauhoja tai jos et löydä niitä lisää 1 dl täysjyväriisijauhoja
 • 2 tl ksantaania
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 45 ml jääkylmää vettä

Valmistusohje:

 1. Mittaa vesi tai maito paksupohjaiseen kattilaan ja lisää siihen 80 g maidotonta margariinia tai voita sekä 3 rkl tapiokatärkkelystä.
 2. Laita levy päälle ja ala sekoittaa seosta. Sekoita koko ajan kunnes neste kiehuu ja alkaa paksuuntua. Lopputuloksen pitäisi tuntua paksuhkolta kiisseliltä.
 3. Nosta pois liedeltä ja laita jäähtymään. Kun seos jäähtyy paksuuntuu se vielä huomattavasti.
 4. Mittaa toiseen kulhoon kaikki kuivat aineet ja nosta päälle jäähtynyt kiisseli.
 5. Sekoita seosta käsin kunnes saat aikaan ryynimäisen massan.
 6. Lisää taikinaan 45 ml jääkylmää vettä ja vaivaa taikinaa jotta kaikki vesi on hyvin imeytynyt ja voit muodosta taikinasta suorakaiteen muotoisen paksun levyn.
 7. Laita taikina muovipussiin ja pakastimeen 15 minuutiksi.
 8. Siivuta 250 g kylmää maidotonta margariinia tai voita juustohöylällä. Laita rasvakasa jääkaappiin. On tärkeää, että rasva ei pääse koko prosessin aikana lämpenemään vaan pysyy mahdollisimman kylmänä.
 9. Laita leivontapöydälle täysjyväriisijauhoja ja nosta päälle pakastimessa oleva taikina.
 10. Kaulitse taikinasta suorakaiteen muotoinen levy. Levitä alla olevien kuvien mukaisesti rasvasiivuja levyn päälle ja taittele taikina alla olevan kuvan mukaisesti.
 11. Laita levy jälleen pakastimeen 15 minuutiksi ja toista prosessi kaksi kertaa rasvan kanssa ja yksi kerta ilman rasvaa.
 12. Kun olet tehnyt kaikki rasvasiivut ja taittokerrat, niin muotoile levy tasaiseksi reunoiltaan ja laita jälleen pakastimeen 15 minuutiksi.
 13. Nosta taikina pakastimesta ja kauli se hieman jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Leikkaa mieleiseen muotoon, voitele ja laita täytteet.
 14. Laita tortut jälleen viileään (esim. jääkaappi tai ulos pikkupakkaseen) vähintään 15 minuutiksi. Taikinasta leipoutuu kuohkeat leivonnaiset vain jos taikina on vähintään jääkaappikylmää kun se paistetaan.
 15. Lämmitä uuni 225 C asteeseen.
 16. Paista tortut uunin keskiosassa kunnes kullankeltaisia.
 17. Anna jäähtyä ja nauti sellaisenaan tai mikäli teet joulutorttuja, niin voit ripotella niille esim. tomusokeria. 

Taikina on helppo käsitellä ja syntyy leipomisen ilo, kun taikina ei helposti repeile. Toki tätäkin taikinaa pitää välillä jauhottaa ja muovata hellin ottein, kuten vehnätaikinaakin. Nautin kaulimisesta ja kääntelystä. Luontaisesti gluteenittomien ja maidottomien tuotteiden kohdalla harvoin pääse tekemään niin. Nyt olen vakuuttunut, että ruokarajoitteisille leivonta on päässyt uudelle tasolle ja tällä menetelmällä syntyy vielä paljon uusia reseptejä, joita on myös helppo työstää.

Kiitos kaikille ryhmämme jäsenille, jotka jaksoivat usean päivän ja eilen yli puoleen yöhön seurata tätä jännittävää tapahtumaa.

Onnellista ja iloista juhla-ajan odotusta rakkaat lukijat!

Terveisin,

Helena

Kuvia matkan varrelta:

Ensin tehdään kiisseli. Sekoita aineet kylmään veteen ja ala hämmentää. Tärkkelys sekoittuu hyvin kylmään, mutta alkaa saostua  nopeasti. Nopea sekoittaminen varmistaa, että seoksesta tulee tasaista. Videolla kuvassa 2 kiisseli on jo jäähtynyt. Huomaat, että kuumana kiisseli on notkeaa ja kylmänä se paksunee huomattavasti.

kiisselin aineet kattilaan
jauhoseos torttutaikinaan
seikoita jauhot hyvin
kiisseli ja kuivat aineet
taikina raevaiheisena
torttutaikina ennen kaulintaa

Tämän jälkeen taikina laitetaan pakastimeen 15minuutiksi.

taikna pussiin1

Otetaan pakastimesta ja kaulitaan ensimmäinen rasvakerros päälle.

Sitten jälleen pakastinpussiin ja pakastimeen 15 minuutiksi.

torttutaikina pakkaseen2

Otetaan pakastimesta ja tehdään toinen rasvan kaulintavaihe:

Ja laitetaan jälleen pakastimeen 15 minuutiksi.

torttutaikina pakkaseen3

Taikina otetaan pakastimesta ja nyt suoritetaan kaulinta ilman rasvaa.

Ja laitetaan jälleen pakastimeen 15 minuutiksi.

torttutaikina pakkaseen3

Taikina otetaan pakastimesta ja siitä voidaan nyt leipoa torttuja. Kaulitsin taikinan ensin paksuhkoksi levyksi, jonka jaoin kolmeen osaan. Laiton kaksi osaa odottamaan kylmään ja työstin yhdestä osasta torttuja. Koko taikinasta pitäisi tulla noin 12 torttua. Älä kauli torttuja liian ohueksi, niin saat kauniita pulleita torttuja.

Näin, tortut ovat nyt valmiita. Anna jäähtyä ja nauti sellaisenaan tai koristele vaikkapa tomusokerilla.

helenan joulutortut 2017 kuva 2

Iloitsen siitä, että tulit blogiini vieraisille. On mukavaa, jos löydät täältä itsellesi sopivan reseptin ja toteutat sen kotonasi. Tekijänoikeuslain nojalla toivon, että kunnioitat reseptikeksintöjäni, joiden suunnitteluun ja toteutukseen on kulunut valtavasti aikaa ja myöskin taloudellisia resursseja. Tekstit ja kuvat tässä blogissa ovat omaisuuttani, joten ethän kopioi niitä ilman lupaani.

2 Comments Lisää omasi

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s