PIPARKAKUT KAHDESTA RAAKA-AINEESTA

on

Sain Allergia-, iho- ja astmaliiton Aino Loikkaselta pyynnön järjestää verkon yli jouluisen leivontaillan, jossa antaisin vinkkejä allergisille ja muille, jotka kaipaavat ohjeita joululeivontaan.

Emme halunneet rajoittaa leivontaraaka-aineita, jotta jokainen pystyisi omien rajoitteidensa mukaisesti leipomaan. Tilaisuuteen oli paljon kiinnostuneita ja osallistujiakin saatiin kivasti. Parista perheestä lapsetkin innostuivat leipomaan.

Illan aikana tehtiin kahden raaka-aineen pipareita riisijauhoista ja kondensoidusta kookosmaidosta; hirssijauhoista ja kondensoidusta kookosmaidosta; sekä siirapista ja vehnäjauhoista.

Tapahtuman jälkeen saimme Instan kautta heti palautetta ja sehän sulatti sydämeni. Minun on jaettava se tässä, niin iloinen olen.

Tuollaisen palautteen jälkeen ei voi muuta kuin kiirehitä näppäinten ääreen ja naputella reseptiä jakoon. Antoi lisäksi roiman annoksen lisää innostusta näiden reseptien ideointiin sekä bloggaamiseen. Hurjan paljon kiitoksia palautteen antajille.

MIKSI KAHDEN RAAKA-AINEEN PIPARKAKUT?

Viime vuonna sai suurta julkisuutta Pikkusiilien piparitaikina, joka oli valmistettu kolmesta raaka-aineesta. Tumma siirappi, jokin jauho ja öljy. Minua on siitä asti mietityttänyt onnistusikohan tuosta listasta jättää pois jokin raaka-aine ja päädyin, että kannattaa kokeilla ilman öljyä. Tumma siirappihan on neste, johon jauhot imeytyvät. Pysysiköhän se kasassa ja millainen siitä tulisi?

Ennen leivontailtaa olin työstänyt kaikkian kuusi eri taikinaa. Raaka-aineita joita kokeilin olivat tumma siirappi ja riisijauhot. Tumma siirappi ja kookosjauhot. Kondensoitu kookosmaito ja täysjyväriisijauhot.

Tumma vaahdotettu siirappi ja riisijauhot olivat ensimmäinen kokeilu ja piparit olivat liian kovia sekä kuivia. Tietenkin johtu siitä, että reseptistä puuttuu notkea öljy. Totean, että sopii erinomaisesti piparkakkutaloon, kuusenkoristeiksi ja muuhun ei syötäväksi tarkoitettuun joululeivontaan, sillä pysyy varmasti kasassa ja leivottaessa täysin muodossansa. En tiedä pysyisikö kasassa, jos putoaa lattialle, uskoisin niin!

Kondensoidusta kookosmaidosta sekä täysjyväriisijauhoista tehdyt piparit olivat rakenteeltaan parhaita. Niin hyviä, että päätin valita ne jouluiseen leivontailtaamme.

Piparit oli äärimmäisen helppo tehdä!

Kondensoitu maito ja jauhot hyvin sekaisin, muotoilu palloksi, taputtelu leivinpöydälle, kaulinta sekä pipareiksi muotilla painelu.

Eivät tarttuneet pöytään, oli helppo nostaa pellille ja paistuivat täysin muotoonsa.

Voila, näin syntyi kahden raaka-aineen piparit. Tyttäreni nimesi ne jouluisiksi pikkuleiviksi, sillä niissä ei ollut jouluisia mausteita. Hänen mielestä näitä voi kutsua pipareiksi vain mikäli niihin lisäisi jouluiset mausteet. Mikään ei sitä estä! Leivontaillassa tulikin idea värjätä nämä kaakaolla, muscovadosiirapilla ja mausteilla.

Meille kävi niin, että emme muistaneet ottaa kuvia valmiista pipareista, joten teen uuden taikinan ehkä jo viikonloppuna ja otan kuvia tänne, jotta näette lopputuloksen. Aion kokeilla näitä pipareita myös ihan tavallisesta kondensoidusta maidosta.

Jotta tämä resepti löytyy jatkossakin helposti jaan sen tähän jutun lopuksi.

Kiitän osallistujia ja toivotan mukavaa joulun odotusta lukijoilleni!

Terveisin,

tonttuileva Helena

PIPARKAKUT KAHDESTA RAAKA-AINEESTA

Resepti: Helena Kemppainen

Taikinasta syntyy noin 8-10 piparkakkua. Taikina leivotaan heti ja sitä ei kannata laittaa jääkaappiin, sillä se ei leipoudu enää seuraavana päivänä, mikä oli minulle suuri yllätys.

Raaka-aineet:

  • 0.5 dl kondesoitua kookosmaitoa
  • 1.5 dl täysjyväriisijauhoja tai valitsemiasi jauhoja mm. hirssi-, tattari-, durra- ja kvinoajauhot. Kookosjauhoilla näistä tulee mielestäni liian kookokselle maistuvat ja kuivat.

Mausteita voit laittaa oman maun mukaan, mm. jouluiset kaneli, inkivääri, neilikka, muskottipähkinä ja suola.

Valmistusohje:

  1. Sekoita kondensoitu maito ja jauhot hyvin vaivaten yhteen. Muodosta taikinasta käsilläsi kiinteä pallo tai möykky.
  2. Laita taikina riisijauholla jauhotetulle leivinpöydälle ja kaulitse noin 2 mm paksuiseksi levyksi.
  3. Painele piparimuotilla kuviot ja nosta lastalla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  4. Paista 200 C uunissa noin 5 minuuttia. Mitä kauemmin paistat (yli 5 min) sitä rapeammat piparit saat. Sitä en tiedä missä kohden niistä tulee liian kuivia. Uskoisin, että ei kannata paistaa yli 8 minuuttia. Piparkakut säilyttävät muotonsa, mutta eivät ruskistu, joten älä epäröi ottaa uunista 5 minuutin kohdalla. Pipari jäähtyessään kiinteytyy.

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s