SININ PERHEEN JAUHOSEOS NRO. 3 – GLUTEENITTOMAT LASKIAISPULLAT KOHOAMASSA, ILMAN RIISIÄ

on

Hei taas Sini,

näin laskiaispäivän kunniaksi olihan minun kokeiltava saisinko uudesta luonnostaan gluteenittomasta, riisittömästä, maissittomasta ja mantelittomasta jauhoseoksesta tehtyä pullaa.

Huomasin taikinan alustusvaiheessa, että tärkkelysprosentti jauhoissa on liian korkea. Melkein arvasin sen jo ennalta, sillä ne aikaansaivat kananmunien kanssa sokerikakkumaisen kepeän rakenteen minidonitseissa, mokkapaloissa ja kuppikakuissa. Samoin kuin jos olisin tehnyt sokerikakkupohjaa. Lisäsin sen vuoksi pullataikinaan durrajauhoja ja ihan uutena kookosjauhoja.

Mistä tiesin tämän ennen kuin edes paistoin pullan?

Siitä että taikina vähän niinkuin nitisee ja ei jousta yhtä paljon, kuin jos siinä olisi kuitupitoisempaa jauhoa, kuten täysjyväriisi, tai paljon kananmunia tärkkelyspitosten jauhojen kanssa. Onneksi huomasin tämän aika pian ja pystyin muokkaamaan jauhoseosta. Näin teen usein, sillä suunnittelen jokaiseen uuteen reseptiin oman jauhoseoksen. Riippuen siitä mitä olen leipomassa.

Näitä yleisjauhoja on haasteellista tehdä ja siksi esimerkiksi markkinoilla on useita eri gluteenittomia jauhoja eri tarkoituksiin. Vehnäjauhojakin on monenlaisia. On eri karkeusasteisia ja eri määrän gluteenia sisältäviä. Myös eri lajikkeita ja eri maassa kasvatettuja sekä jauhettuja. Jokaisen leivontatulos on erilainen. Tässä suhteessa gluteenitonkaan leivonta ei eroa perinteisestä leivonnasta.

Kirjoitan tätä kirjettä samalla, kun pullat ovat kohoamassa, joten lopputulosta en tiedä vielä.

Palaan asiaan myöhemmin illalla joko täällä blogin kautta tai RuokaRajoitteiset face ryhmässämme. Jännittää itseänikin onnistutaanko tässä yrityksessä tehdä gluteenitonta, riisitöntä, mantelitonta ja maissitonta pullaa!

lämpimin terveisin,

Helena

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s