Olen viihdyttänyt itseäni tänä viikonloppuna katsellen kanadalaisen kirjailijan Margaret Atwoodin Youtube haastatteluja, sillä haluan oppia paremmaksi tarinankertojaksi. Yhdellä videolla hän sanoi näin ”Tyhjä paperi on mahdollisuus”. Tämän kuultuanI oivalsin jotain. Koen saman tunteen aina kun edessäni on uusi haaste ruokarajoitteisilta. Edessäni on ”tyhjä paperi” ja suunnaton mahdollisuus saada aikaan jotain mikä ilahduttaa haasteen antajaa.
Miten Margaret Atwood liittyy mysliini?
Helppo ja monikäyttöinen mysli on ollut haastelistallani jo pitkään. Sellainen mysli, jota voisi käyttää moneen eri tarkoitukseen. Jogurtin kanssa, energiapatukkana, juustokakun pohjana, salaatin lisukkeena jne.
Kuinkahan monta erilaista tahnaa, mysliä ja aineiden myllerrystä olen kokeillut ja epäonnistunut saadakseni aikaan nopean ja helpon aineiden sinfonian. En tietenkään tyypilliseen tapaani ole laskenut näitä epäonnistumisia vaan ajatellut, että eiköhän se joskus onnistu.
Sain inspiraatiopotkun Margaretin tyhjästä paperista ja ajattelin, että kokeilen vielä kerran tätä monitoimista myslihaastetta ja lähden tyhjästä paperista liikkeelle. Keräsin täältä siskon poikani kaapeista raaka-aineita pöydälle ja aloin sekoittamaan niitä. Ei mitään juonta taustalla, vaan tyhjä kulho.
Ensin valitsin taatelit, sillä niistä saisin makeutta ja ”liimaa” mysliini. Liiskasin taatelit tasaiseksi massaksi. Sitten löysin Suomesta tuomani riisimurot ja auringonkukansiemeniä. Mittasin ne tehosekoitajaan ja jauhoin hienoksi. Seuraavana jääkaapin uumeniin ja sieltä löytyi goijimarjat sekä kuivia karpaloita. Seuraavaksi ajattelin, että tarvitsen hieman suolaisuutta joukkoon ja valitsin himalajan suolan.
Näistä yksinkertaisista aineista syntyi massa, joka taipuu moneen. Mistä tiedän? Kokeilin myslipatukaksi, jogurtin kaveriksi ja sorbettikakun pohjaksi. Jokaisessa massa toimi loistavasti. Makua voi muunnella käyttämällä eri marjoja, kuivahedelmiä sekä mausteita kuten vaniljaa, kaakaota, chiliä tai kookosta. Omat rajoitteet huomioiden. Jos et pysty käyttämään riisimuroja, niin voit kokeilla tehdä tämän saman massan vaikkapa popatuista amaranteista, maissi- tai tattarimuroista.
MYSLI NIMELTÄ MARGARET
Resepti: Helena Kemppainen
Raaka-aineet:
- 8 pehmeää kivetöntä taatelia
- 1 dl auringonkukansiemeniä
- 2 dl riisimuroja (luontaisesti gluteenittomia)
- 0.5 dl kuivattuja gojimarjoja
- 0.75 dl kuivattuja karpaloita
- hyppysellinen himalajan suolaa
Valmistusohje:
- Liiskaa taatelit pehmeäksi tahnaksi.
- Mittaa auringonkukansiemenet, suola ja 1 dl riisimuroja tehosekoittajaan ja aja jauheeksi.
- Lisää jauhe taatelien joukkoon ja vaivaa lempein käsin yhteen. Lopputulos on muruinen taikina.
- Lisää joukkoon kuivatut marjat ja jatka lempeää vaivaamista. Lopputulos on edelleen muruinen taikina.
- Lisää viimeisenä 1 dl riisimuroja ja sekoita käsin, kunnes riisimurot tarttuvat muuhun taikinaan. Pyri tekemään tämä niin, että murot eivät pahasti rikkoonnu. Näin koostumus on kivan rapea.
Voit muovata tästä myslipatukoita, palleroita tai taputella juustokakun pohjaksi.
Tässä kuvia siitä miten mysli syntyi ja mihin kerkesin tätä kokeilemaan.