KAHVIA AEROPRESSILLÄ ja MUISTOJA LOLIPOPIN AJOILTA

on

Mieheni ja minä olemme onnistuneet viikon aikana rikkomaan kaksi pressopannua ja siksi kaivoin kaappini uumenista Aeropressin, jonka hankin omistaessani Vintage Cafe Lolipopin. Aeropressiin palaan tässä jutussa myöhemmin, sillä nyt ajaudun hieman muistelemaan mennyttä.

Syksyllä noin 4 vuotta sitten olin kuukauden Madridin Malasanassa ja ihastunut siellä Vintage Cafe Lolinaan.  Suosittelen katsomaan tämän videon, jos haluat virtuaalikierrokselle Malasanaan. Videolla kerrotaan paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia siitä miten alue kuuluu Madridin historiaan.

Mikäli tykkäät ruuasta, juomasta, elämästä ja ehkäpä vintage-nostalgiasta Malasana on listalla ”pakko nähdä paikka” maailmassa! Paikalliset kerääntyvät sinne viikonloppuisin syömään, shoppailemaan ja juomaan, sillä ravintola sekä putiikki-tarjonta on huikea.

Sain kotiin tultuani pähkähullun idean perustaa kahvilan ja teinkin sen ensin pop-up tyyppisenä Pitkäsen kukkakauppaan Järvenpäässä. Kukkakauppa on mielestäni maailman ihanin ja omistaja Tuija vieraili Malasanassa luonani ja tiesi millaisesta kahvilasta unelmoin.

Lähdimme etsimään sisustusrekvisiittaa ja kuten huomaat, löysimme mm. hienot vintage-tapetit. Olin kesän aikana Kainuun kiertueella kerännyt myös muita Vintage-aiheisia huonekaluja sekä rekvisiittaa. Loput löytyi kodeistamme, kirpputoreilta sekä vanhojen tavaroiden kaupoista.

Tässä vaiheessa minulla oli töissä leipurikondiittoriksi opiskeleva Anna, joka osoittautui nopeaksi oppijaksi sekä itseohjautuvaksi loihtiessaan mitä hienompia ja maistuvimpia ruokarajoitteisille suussa sulavia herkkuja.

Siitä sitten kolmen kuukauden kuluttua kivijalkakahvilaksi Järvenpään keskustaan! Hullua, mutta totta. 

Mukaan lähti hyvä naapurini Tiina ja näin me loihdittiin yhdessä hänen ja miestemme avustuksella unelmamme todeksi. Tiinakin vieraili luonani Malasanassa ja olimme siellä ihastelleet samaista Lolina-kahvilaa. Mielenkiintoista on, että juuri tänä aamuna Facebook-muistot tarjosivat minulle kolmen vuoden takaa kuvia, jossa olemme rakentamassa kahvilaa. Hauska yhteensattuma. 

Mukaan myöhemmin tulivat tyttäreni Fiialiisa, joka opiskeli oppisopimuksella kokiksi. Myös muita otettiin hommiin, kuten työharjoittelija Scott, joka juoksi kahvit yrityksiin sekä Jenni ja Krista, jotka toimivat kahvilassa kiireapulaisina. Muitakin työharjoittelijoita oli hommissa ja en nyt äkkiseltään muista nimiä. Kiitos kaikille, olihan mielenkiintoinen matka!

Tiinan mies työskentelee suuressa kahvialan yrityksessä Suomessa asennuspäällikkönä. Hän on erittäin kätevä käsistään, joten kiitos hänelle kahvila valmistui ajallaan ja ammattitaitoisesti asennettuna.

Hankimme koko henkilökunnalle Pauligin pääparistan kouluttamana paristan koulutuksen, jotta kahvi osattiin tehdä ammattitaidolla.

vintage cafe lolipop

Kahvi jauhettiin pavuista ja kahvia ei pidetty lämmityslevyllä yli 30 minuuttia. Näin kahvi oli aina tuoretta. Meillä oli pian maine, että kahvi on ensiluokkaista ja olimme siitä ylpeitä.

Huomaat alla olevassa kuvassa, vasemmalla ylhäällä, pari peressopannua, jollaiset olemme tällä viikolla rikkoneet mieheni kanssa.

lolipopin kahvia

Meillä oli aivan ihana Simonelli-kahvakone, joka oli kahvilamme ylpeys. Valitsin tietenkin punaisen värin, sillä kone näytti loistavalta siinä tiskillä.

lolipopin simonelli

Tässä muutama kuva herkuista, jotka olivat kaikki luontaisesti gluteenittomia ja useimmat maidottomia, kananmunattomia, vegejä jne. Kahvilan erikoisuutena oli ruokarajoitteisille räätälintyönä tehtävät leivonnaiset sekä keitto, että lounas. Smoothiet olivat marjaisia/hedelmäisiä ja jäätelöt valitsimme huolella.

Teimme tilaustyönä erikoisruokavalioisille juhlakakkuja.

 

 

Meillä oli hauskaa ja kahvilan perustaminen jää yhdeksi elämäni mielenkiintoisimmaksi vuodeksi, joka opetti kahvilayrittäjyydestä paljon. Homma kuitenkin osoittautui liian rankaksi oman päätyön ohella ja näin möin kahvilan noin 1.5 vuoden kuluttua siitä, kun olin perustanut pop-up kahvilan Pitkäselle.

Palatkaamme nyt tähän aamuun ja kerron miksi kaivoin esiin Aeropressin?

Koska sillä saa todella hyvää kahvia aikaan ja on laite, joka ei kovin hevillä mene rikki. On myös työkalu, jonka voi ottaa helposti mukaan matkoille, sillä se ei paina paljon. Aeropress on kahvin harrastajien suosiossa ja kuten yllä olevasta kahvilamme tarinasta ehkä osasit aistia, rakastan hyvää kahvia.

Miten teet kahvia aeropress menetelmällä?

Resepti: Helena Kemppainen

Raaka-aineet:

 • 160 g 80 C asteista keitettyä vettä
 • noin 6 kukkurallista teelusikkaa laadukasta juuri jauhettua kahvia (tässä reseptissä käytin Santo Domingosta ostamaani kahvia) 

Lisäksi tarvitset:

 • lämpömittarin
 • keittiövaan
 • Aeropress-keittimen
 • maitoa ja sokeria/makeutusainetta oman makusi mukaan

Valmistusohje:

 1. Laita Aeropress-laite valmiiksi asentamalla siihen kostutettu filtteripaperi.
 2. Kiehauta vesi ja mittaa sen lämpötila sekä määrä.
 3. Mittaa kahvi Aeropressiin ja valuta vesi keittimeen.
 4. Hämmennä noin 10 sekuntia ja anna hautua noin 50 sekuntia.
 5. Kumoa Aeropress-sylinteri kahvikupin päälle ja ala hitaasti valuttaa kahvia kuppiin painamalla sylinteriä alaspäin.
 6. Kahvi on valmista nautittavaksi ja voit maustaa sen mieleisesi mukaan.
 7. Täällä on video miten kahvi keitetään tällä kumoamismenetelmällä. Huomioithan, että tällä keittimellä on toisenlaisiakin menetelmiä. Tämä mielestäni on helpoin ja sopii Dominikaani-kahviin.

Olen tehnyt tätä artikkeliani koko aamupäivän ja ajat sitten juonut kahvikuppini suurella nautinnolla tyhjäksi. 

aeropress kahvi16

Nyt lähden miettimään mitä söisin aamupalaksi?

Ehkäpä keitän toisen kupin kahvia!

aeropress kahvi1aeropress kahvi 6aeropress kahvi2aeropress kahvi3aeropress kahvi4aeropress kahvi5aeropress kahvi7aeropress kahvi9aeropress kahvi11aeropress kahvi8

aeropress kahvi14

En malta odottaa, että pääsen kevään mittaan nauttimaan tästä uudelle parvekkeellemme iltapäiväaurinkoon!

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s