PERUNAJAUHO = PERUNATÄRKKELYS, Suomessa

on

Sain hiljattain kysymyksen ovatko perunajauho ja perunatärkkelys samanlaisia jauhoja? Tämä kysymys on tullut ennenkin. Suomessa puhutaan yleisesti perunatärkkelyksestä ja kaupasta kuitenkin löytyy perunajauhot nimikkeellä tuotteita. Näillä kahdella on todella suuri ero leivonnassa ja ruoanlaitossa.

Olen löytänyt kansainvälisistä luontaisesti gluteenittomien reseptien blogeista artikkelin, jossa väitetään, että perunajauho on tehty kokonaisesta perunasta ja usein siinä on mukana perunan kuoriosa. Kun sitä käyttää gluteenittomassa leivonnassa, niin se kannattaa sekoittaa pienissä määrin toisen jauhojen kanssa. Muuten leivonnaisesta tulee tahmeaa uunista ulos ottaessa. Perunajauho on huomattavasti raskaampaa jauhoa ja imee itseensä enemmän vettä aivan kuten kookosjauhotkin. 

Perunatärkkelys on Suomessa kuluttajille myytäessä nimikkeellä perunajauho. Se on tehty mekaanisella prosessilla perunan tärkkelysosasta (tärkkelysosaa on perunasta noin 20%). Kun sitä lisää jauhoseokseen tulee leivonnaisesta kevyt ja ilmava. Perunatärkkelys toimii hienosti esim. täytekakkupohjassa, joka on tehty kananmunista, sokerista ja perunatärkkelyksestä. Eli käytännössä tuote on tärkkelystä.

Näyttää siltä, että ainakin meillä Suomessa perunajauhot ovat yhtä kuin perunatärkkelys.

Maailmalta löytyy kuitenkin ainakin kaksi eri lajia ja ne ovat

Tämä on hämmentävää tietenkin, jos luet esim. Jenkkiblogeja ja niissä reseptissä käytetään perunajauhoja. Kun menet Suomessa kauppaan, niin hyllyssä on perunajauhot, mutta ne ovatkin koostumukseltaan erilaisia ja näin ollen resepti ei onnistu.

Huomasin, että tuossa Pirkan perunajauhossa on ainesosaluettelo, jossa mainitaan perunatärkkelys, mutta Kolmen Konstin tuotteessa ei ole erikseen aineosaluetteloa.

perunajauho1

Soitin Finnamylille ja sieltä ystävällinen myyntipäällikkö kertoi minulle, että Suomessa perunatärkkelys on yhtä kuin perunajauho. Kuluttajapuolella se on perunajauho, mutta teollisuudelle sitä myydään nimikkeellä perunatärkkelys. Kun tätä heidän samaa tuotetta myydään Amerikkaan on pakkauksessa nimike perunatärkkelys. Heidän myyntipäällikkö lupasi vielä etsiä lisää kättä pidempää tietoa valmistusprosessista, jotta saan jaettua sitä täällä blogissani.

Huom! Kun suurustat esim. kiisseliä perunatärkkelyksellä ota huomioon se, että jos perunatärkkelystä kiehuttaa liian pitkään alkaa se menettää geelimäisen ominaisuutensa. Näin käy myös jos laitat perunatärkkelystä leivonnaisiin, joita korkeassa lämpötilassa paistetaan. Eli se ei toimi sidosaineena samoin kuin esim. maissitärkkelys ja tapiokatärkkelys.

Puhdas perunatärkkelys ja puhtaat perunajauhot ovat luontaisesti gluteenittomia.

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s