TIETOISEN SYÖMISEN HARJOITE

on

Noin seitsemisen vuotta sitten luin ensimmäisen kerran Jon Kabat-Zinnin kirjan Kehon ja mielen viisaus, tietoisen läsnäolon parantava voima. Sen jälkeen tutustuin Thorbjörgin 10 vuotta nuorempi 10 viikossa ohjelmaan. Senkin löysin kirjana sattumalta. Näillä kahdella kirjalla on ollut suuri merkitys siihen mitä ajattelen syömisestä.

Nyt kun olen Jaanan ohjauksessa on tietoisuus siitä, että kehoni tarvitsee hyvää ainesta yhä vain syvempi.

Lisäksi vedin vuosina 2013 -2014 yhteensä kolme 10 viikon mittaista vertaistukiryhmää, joissa meillä oli aiheena sokeririippuvuudesta irti pääseminen. Opettelimme terveellisempää syömistä.

Voin jokaisen näiden 10 viikon jälkeen erittäin hyvin ja ihoni loisti, sekä paino oli pudonnut. Sokeritietoisuus alkaa olla selkäytimessä ja siksipä vältän sitä pääsääntöisesti. Lipsun aina silloin tällöin ja se on mielestäni inhimillistä. En ota siitä stressiä. Kehoni kyllä kertoo milloin menee yli sietokyvyn. Alan oireilla ihollani ja vatsallani.

RuokaRajoitteiset ryhmässämme tuli puheeksi tietoinen syöminen ja lupasin kertoa miten tietoisen syömisen harjoitteen voi tehdä. Olen oppinut sen Jon Kabat-Zinnin kirjasta Kehon ja mielen viisaus. Sävellän siitä tässä samalla reseptin.

Tietoisen Syömisen Resepti, alkuperäinen ajatus miten syöt tietoisesti: Jon Kabat-Zinn

Näitä tarvitset:

 • 1 rusina tai jokin muu pieni purtava ruoka-aines
 • 15 minuuttia omaa aikaasi

Tee näin:

 1. Ota rusina ja mene paikkaan, jossa voit tehdä rauhassa tämän harjoitteen.
 2. Istu hiljaa ja arvioi nälkäsi lähtötilanne. Asteikolla 1 – 10.
 3. Katsele rusinaa kädessäsi. Mitä silmäsi oikeasti näkevät? Miltä rusina näyttää? Katso sitä ainakin 1 minuutin ajan. Onko sinulla oikeasti nälkä?
 4. Haista rusinaa. Mitä nenäsi oikeasti haistaa? Haista sitä ainakin 1 minuutin ajan. Miltä rusina tuoksuu/haisee?
 5. Pistä rusina nyt suuhusi. Pyöritä sitä ensin kielelläsi ja älä pure. Pyöritä sitä ainakin yksi minuutti. Sitten ala purra sitä ja pure kunnes se on ihan nestemäistä. Vasta sitten nielaise se. Miltä se oikeasti maistuu?
 6. Nyt arvioidaan vatsan nälkä, onko vatsa täysi? Haluaako vatsa enemmän rusinoita vai jotain muuta? Onko sinulla oikeasti nälkä juuri nyt?
 7. Solujen nälkä, kertovatko solusi sinulle jotain, imeytyykö ruoka? Onko tämä juuri sitä ruokaa, jota solusi juuri nyt tarvitsevat?
 8. Mielen nälkä, miten paljon mielesi haluaa tätä ruokaa?
 9. Arvioi nyt sekä mielen, että sydämen nälkä, haluaako sydämesi tätä lisää? Jos haluaa, miten se tulee vaikuttamaan sinun terveyteesi nyt, kymmenen minuutin kuluttua, kymmenen viikon kuluttua tai kymmenen vuoden kuluttua? Mitä kehosi siitä sanoo nyt?

Blogissani on paljon reseptejä, joissa käytetään valkoista sokeria, mutta koneella ja päässä satoja reseptejä ja ideoita ruuasta sekä leivonnaisista ilman sokeria. Näitä yritän jatkossa tuoda blogiini enemmän. Teen kotiruokaa, koska en löydä kaupasta allergioitteni vuoksi valmisruokaa. Jatkossa yritän tehdä enemmän reseptejä ilman valkoista sokeria.

rusina

 

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s